Om Copic

Här kommer lite grundläggande information om pennorna:

COPIC Markers har funnits på marknaden i över 25 år. Från början de var avsedda för designers, arkitekter och konstnärer, men så småningom upptäcktes de även av manga och anime-artister. Och under senare år har de även växt hos vår hobby. Copics säljs idag i över 50 länder världen över.

Copic pennorna är alkohol (etanol) baserade och är kända för att vara låg-luktande och icke-toxiska. De är syrefria och kan användas på de flesta material såsom fotografier, trä, lera, läder, tyg mm. 
Alla Copic pennor har samma färg, vilket betyder att tex. en E19 har samma pigment oavsett typ av penna. Färgerna blandas fortfarande i samma proportion som för 25 år sedan, så har du penna som är 20 år gammal - så har den exakt samma färg som den du köper idag.

Det finns 4 olika typer av COPIC MARKERS: Sketch, Ciao, Wide och Orginal (Marker).

Den vanligaste är Sketch. Den finns i 358 olika färger. Det sägs att alla nya färger som produceras framöver bar kommer att komma som Sketch.

Ciao är "lillasyster" till Sketch. Den fungerar lika men finns endast i 180 färger.


Alla varianter av Copicpennan kan fyllas på med Various Ink (refill) och det finns utbytesspetsar till alla olika pennor också. Så ta hand om din penna och den håller livet ut!


Det är skillnad på hur mycket bläck de olika pennorna innehåller. på en skala säger man att Original Copic Marker innehåller 100%, Sketch 75% och Ciao 50%. Därav skiljer sig priset dem emellan. 


Refill
En stor fördel med Copic är att de kan fyllas på med bläck, och att du kan byta ut spetsarna om dom blir slitna. Så här många gånger kan du fylla på din penna med en flaska Various Ink: 
Copic Sketch Marker – ca 13 gånger
Copic Ciao Marker – ca 17 gånger 
Copic Original Duo Marker – ca 9 gånger 

Copic Wide Marker – ca 7 gånger 

När du fyller på pennan kan du antingen dra ut den snedskurna spetsen och fylla på pennan genom att droppa bläck i hålet, eller droppa direkt på spetsen och låta bläcket sugas in i pennan via den. En helt torr penna kan fyllas med upp till 30-40 droppar. Prova dig fram och fyll hellre på i flera omgångar än överfyll pennan. Sätt tillbaka spetsen och låt pennan vila en stund så bläcket fördelas i pennan.
Dra inte ut penselspetsen i onödan, den kan dela sig och är då förbrukad. Använd Copics pincett med små "tänder" på för att inte skada spetsarna.

Rengöring
Håll efter dina pennor och gör rent dom vid behov. Använd Copic Cleaner. Bläck som samlas på plasten runt spetsen på pennan och inuti korken gör att korken inte sluter helt tätt och luften kommer åt bläcket, vilket kan göra att spetsen torkar. OBS! Använd aldrig Copic Cleaner på själva spetsen utan bara på plasten på pennan. Man kan lägga spetsen i en liten zip-påse med Copic Cleaner för att göra rent den om den är rejält kladdig, men se då till att den är torr innan du sätter tillbaka den i pennan. Använd heller aldrig något som "luddar" när du gör rent pennan, luddet kan fastna på spetsen och täppa till strukturen på spesten och försämra egenskaperna.


Stämpla och Skriva ut motiv:
Vill du färglägga ett stämplat motiv med Copic så ska du använda en passande stämpeldyna. Vår favorit och rekommendation är Memento från Tsukineko. Det du ska tänka på är att du ska ha en vattenlöslig dyna, eftersom Copic är alkoholbaserade.

När du skriver ut ett digitalt motiv får du testa dig fram med just din skrivare. Normalt brukar en laserskrivare fungera bra till motiven så linjerna inte smetas ut av pennan. Det finns även vissa bläckstråleskrivare som fungerar, så du måste prova just din modell.

Vi rekommenderar Copics egna Perfect Colouring Paper 250gr att färglägga på. Det är ett papper med tät struktur som håller för flera lager bläck. Passar både att stämpla på och för digitala motiv.Vill Ni läsa mer om Copic kan Ni gå in på deras hemsida: http://www.copicmarker.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar