måndag 2 februari 2015

Tutorial - Tip to Tip

Idag tänkte jag visa lite enkelt hur du kan skapa en egen färg, mitt emellan två andra färger!
Frågan har ställts i vår grupp på Facebook, just rörande att den lilla pennan Ciao inte finns i alla färger. Då vill jag tipsa om hur man kan gå tillväga ifall man inte vill köpa en Sketch (som finns i alla färger), eller om det helt enkelt är så att färgen inte ens finns i systemet ännu.

TIP to TIP
Förkortas även TtT eller om du ser en färgkobination där en viss färg är inom parantes, då kan färgen ha skapats med Tip-to-Tip, eller så har personen blandat färgen i en tom penna.

Jag visar ett sätt som jag brukar göra, men tipsar om TRE olika sätt du kan göra detta på.

Här ovan har jag lagt upp pennorna jag arbetat med. Som du ser är den ljusaste pennan (R81) och den mörkaste pennan (R85) i modell Ciao. Den mittersta pennan är en Sketch (R83). 

Färgillustration. Som ni ser fyller R83 ut det ganska stora hoppet som blir mellan R81 och R85. 

En övergång där jag använt alla tre pennorna. 

En övergång med bara Ciao-färgerna. Som ni ser så vill det sig inte riktigt, det är lätt att det blir en väldigt skarp övergång. 

Då är tipset följande! Måla med din mörkaste färg först. 

1) Öppna sedan till den snedskurna spetsen på din mörkaste färg (R85) och plocka färg från den mörka med din ljusaste färg som du nu ska måla med. Man stryker några gånger över den snedskurna spetsen, och målar sedan en LITEN bit, för sen behöver man hämta mer färg från den mörkaste pennan igen. Fortsätt så tills du fått hela sträckan att bli en jämnare övergång. 

2) Ett annat sätt är att hålla den mörkaste pennans spets (penseldelen) NER mot den ljusaste pennans penselspets i några sekunder. Den ljusa pennan tar åt sig den mörkare färgen och det blir lite mörkare precis när du börjar måla för att övergå till ljusare och ljusare  färg, då är det dags att upprepa proceduren. Den ljusare spetsen tar ingen skada eftersom färgen flödar hela tiden, så färgen målas av. 

3) Vill man absolut inte sätta pennorna mot varandra kan man måla av lite av den mörkaste färgen på en bit plast och sedan plocka upp färgen med den ljusare pennan för att sedan måla. 

Här har jag målat en övergång med TtT.

Sista övergången gör jag med R81 som vanligt.

Här har jag gjort ena sidan med övergång via Tip to Tip, och den andra sidan med alla tre färgerna. Kan du gissa vilken som är vilken??



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 Svaret kommer här! :) Gissade du rätt?


Kram Lisa



1 kommentar: